En japan och en amerikan får Nobelpriset i medicin

2:54 min

Två forskare får dela på årets Nobelpris i medicin. De har forskat om behandling mot sjukdomen cancer.

Thomas Perlmann är sekreterare i Nobelförsamlingen. Han berättade vilka som får årets pris. 

– Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi, eller medicin, år 2018 ska delas lika mellan James P Allison och Tasuku Honjo. För deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer, sa Thomas Perlmann.

Det är alltså amerikanen James P Allison och japanen Tasuku Honjo som får priset. De har upptäckt en ny behandling mot cancer. Den nya behandlingen kan behandla svåra sorters cancer, som inte gick att behandla tidigare .

Nobelpriset är ett stort svenskt pris som delas ut till forskare och författare varje år. De som vinner får 9 miljoner kronor och en medalj. Nobelpriset delades ut första gången år 1901.

Priset har fått sitt namn efter den den svenske kemisten Alfred Nobel. Han uppfann dynamit på 1860-talet, och han blev mycket rik. Han bestämde att hans pengar skulle gå till ett pris till personer som har upptäckt viktiga saker.

Det finns fem olika Nobelpris, inom medicin, fysik, kemi, litteratur och fred. Men i år blir det inget Nobelpris i litteratur. Det är på grund av bråket i Svenska Akademien, som delar ut priset. Det finns också ett ekonomipris som delas ut till Alfred Nobels minne. Det är egentligen inget riktigt Nobelpris.

Sveriges kung Carl Gustaf delar ut Nobelpriserna och ekonomipriset, på en stor fest i Stockholm den 10 december.