16-åriga Selma låstes in över ett dygn

2:40 min

Selma Yohannes i Filipstad låstes förra veckan in på Migrationsverkets förvar i Märsta i över ett dygn. Detta trots att Sverige fått kritik från FN:s barnrättskommité som menar att barn inte får låsas in bara för att de är asylsökande.

Selma Yohannes har ett utvisningsbeslut och ska skickas till Italien - dit hon först kom efter att ha flytt med sin mamma från Libyen för tre år sedan. Idag har Selma ingen kontakt med sin mamma och av Migrationsverket i Karlstad får hon nu höra att de är rädda för att hon ska rymma i väntan på de kan verkställa utvisningen.

16-åriga Selma Yohannes blir inlåst på förvaret. Vad hon kan se så är hon det enda barnet som sitter där. Efter drygt 30 timmar får hon plötsligt besked om att hon ska släppas.

– Jag var bara rädd och visste inte vad jag skulle göra. Det var bara att följa med, berättar Selma Yohannes för P4 Värmland.

I över 30 timmar satt Selma Yohannes inlåst på förvaret, innan hon till slut släpptes. Men då fanns det ingen som kunde skjutsa hem henne, istället fick hon erbjudande om att bo på ett transitboende i helgen. Till slut åkte Selmas kontaktperson Viktoria Sterner till Märsta för att hämta henne.

– Jag tänkte att det var fruktansvärt. Det finns ju inte på kartan att göra så här mot ett svenskt barn. Ett barn är ett barn oavsett vilket land man kommer ifrån, säger Viktoria Sterner.

Pierre Katartzian, på Migrationsverkets presstjänst vill inte uttala sig i det enskilda fallet men ger följande principiella kommentar om hur vanligt det är att mindreåriga frihetsberövas.

– Det är beslut som tas mycket sällan. Förra året hade vi ett 50-tal barn som sattes i förvar och oftast tillsammans med en förälder.

Varför sätter man ensamma barn i förvar?

– Grunden kan ju vara att det finns ett beslut om att man ska lämna landet och att det finns en risk att man håller sig undan.