Ungdomsbråk och narkotikahandel

Därför hänger ungdomarna på stan: "Åker hit för spänningen"

3:03 min

P4 Kalmar har i flera artiklar berättat om problem med bråk och stök vid centralstationen och köpcenteret Baronen i Kalmar. Nu berättar några av ungdomarna varför de hänger där.

Det är en tjej och två killar, 16 och 17 år gamla, som sitter på en bänk vid centralstationen i Kalmar sent en lördagkväll. De röker smala mentolcigaretter som de egentligen inte tycker om och snart ska de gå vidare, vart verkar de inte riktigt veta. McDonalds vid Baronen har stängt för kvällen så senare blir det kanske Malmen, där Max har öppet hela natten.

– Man åker in hit för typ spänningen, man träffar kompisarna och så där, säger de till P4 Kalmar.

De tre ungdomarna säger att de håller sig undan farligheterna, men de verkar ha koll på allt. De berättar var man kan gömma sig för att ta sina droger, var det finns gratis toaletter och hur man ska undvika bråk.

– Förut hängde det inte så mycket människor här men nu har det blivit som en fritidsgård, säger en av dem, och då jämför han med hur det var för drygt ett år sedan ungefär.

– Och det har blivit väldigt många människor från olika kulturer och olika klassklyftor och det blir lätt aggressioner. Och på senaste tiden har man kunnat se att det krävs så lite för att det ska bli någonting, säger hans kompis.

Mats Gröhn, fritidsledare i Kalmar, säger också att han upplever att det har bildats mer grupperingar med mer attityd. Och Johan Hjulström, vid förebyggande teamet på socialtjänsten, konstaterar att det finns en problematik nere på stan.

– Man ska inte åka ner som ungdom och hänga på Centralstationen och stå där på eftermiddagarna, säger Johan Hjulström.