Samernas Väl vill vara med och styra Jokkmokk

Partiet Samernas Väl i Jokkmokk jobbar för att den koalition som de ingår i ska få makten i Jokkmokk.

Fortfarande tre veckor efter valen i Sverige är det oklart hur Jokkmokks kommun ska styras fyra år framåt. Ingen majoritet har ännu utkristalliserat sig och de politiska blocken är ganska jämnstora.

- Just nu händer inte så mycket men vi har möten varje vecka mellan partierna, säger Karin Vannar, partiledare för Samernas Väl i Jokkmokk. Den 29 oktober måste allt vara klart, då är det dags för kommunfullmäktige och nu pågår överläggningar partierna emellan.

Samernas Väl har två mandat och ingår i en koalition med Framtid i Jokkmokk som har fem mandat, Miljöpartiet med tre mandat och Moderaterna som har två mandat. Totalt har koalitionen elva mandat medans Socialdemokraterna har tio mandat, Vänstern två och Sverigedemokraterna två. Samernas Väl har under senaste mandatperioden suttit i opposition.

- Det är roligt att sitta i kommunstyrelsen för då kan man ta beslut men vi har bara två mandat så även om vi tillhör majoritetssidan och skulle ta oss till styrningen så kan vi likväl förlora i vissa frågor eftersom det är tre andra partier som vi samarbetar med och om det tycker annorlunda än vi så det det som vinner, men så är det ju i politiken.

Men partiet har en tydlig målsättning.

- Det vore härligt om vi får makten i kommunen, så nu måste vi verkligen förhandlar med de andra partierna, säger Karin Vannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio