Monster i barnböcker ökar och kryper ner i åldrarna

2:36 min

Monstrena inom barn- och ungdomslitteraturen har blivit fler de senaste tio åren. Nu sprider sig historierna allt längre ner i åldrarna.

– Jag minns själv när jag var yngre och läste till exempel Agnes Cecilia-boken av Maria Gripe. Det är många som kittlas av det här av att man är lite rädd men det är samtidigt säkert. Man kanske läser en bok hemma i sin säng, man vet att omgivningen är säker men man tycker om det här som kittlar.

Sofia Gydemo är bibliotekarie på Svenska Barnboksinstitutet. Hon har studerat skräck inom barnlitteratur och har sett en ökning av monsterböcker det senaste decenniet. Bokserier som handlar om skräck och övernaturliga ting är något som produceras mycket just nu, till exempel Adam Blades fantasyserie Beast Quest, Camilla och Viveca Stens rysare om havsfolket, Åsa Larsson och Ingela Korsells Pax och Ingelin Angeborns böcker om spöken.

– Jag kan tänka mig att många kanske gillar skräck själva såklart. Till exempel Ingelin Angeborn har jag hört berätta att hon är väldigt fascinerad av spöken. Hon har alltid tänkt mycket på döden, så hon tänker att en del i det här med att tro på spöken är ett sätt för henne att hantera döden. Så att det blir ju såklart ett sätt för att kunna berätta om vardagsproblem som till exempel tankar om döden eller ensamhet, men att de använder sig av spöken och monster på olika sätt, säger Sofia Gydemo.

Hon menar att utgivningen av skräckböcker i stort sett planat ut de senaste två åren. Trots att de mest skrämmande böckerna oftast riktats till barn över sex år, gavs det nyligen ut en monsterbok för de allra yngsta.

– I år har det kommit en bilderbok av Lina Neidestam som heter Rysliga förskolan. Nu är det svårt att förklara för att mycket av det rysliga ligger i bilderna. Till exempel är månen ritad nästan som en dödskalle, den ser väldigt otäck ut för att vara en bilderbok för yngre barn.