Undersöker bemötandet av samer i sjukvården

Hur ska sjukvården bättre bemöta samer i vården? Det hoppas de fyra nordligaste landstingen och regionerna få svar på i en enkätundersökning. Enkäten riktar sig mot samer och genomförs nu under oktober.

Nätverket för samisk hälsa vill undersöka hur landstingen och regionerna i norr kan öka sina samiska språk- och kulturkompetenser för att förbättra hälso- och sjukvården. 

– Resultatet blir ett viktigt underlag när nätverket tar fram den långsiktiga strategiska planen för landstingens och regionernas fortsatta arbete. Det blir till hjälp i att prioritera så att de åtgärder som görs är sådant som i praktiken kan bidra till bättre bemötande för samer som söker vård, berättar huvudkoordinatorn Elin Bergarp i ett pressmeddelande. 

Nätverket och enkätundersökningen är en del i projektet som pågår 2017–2019 med stöd från Socialdepartementet. Förutom regioner och landsting är även Sametinget och flera samiska organisationer med i arbetet med nätverket. 

– Genom forskning, dialogmöten och andra samtal har det framkommit en upplevelse av att hälso- och sjukvården har bristande kunskap om samers livsvillkor, historia och kulturuttryck. I vården är kulturförståelse avgörande för att undvika missförstånd och uppnå en trygg kommunikation med den vårdsökande, säger Elin Bergarp, huvudkoordinator i nätverket, i ett pressmeddelande om enkätundersökningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio