Kraftig ökning av bränslestölder i Karlskrona och Ronneby

2:51 min

En våg av bränslestölder sveper över Karlskrona och Ronneby.

Sedan förra året har antalet slangningar och uppborrade tankar nästan fördubblats, med en kraftig ökning sedan augusti.

- Vi har haft en kraftig ökning av de här brotten den senaste månaden, vi är uppe i 20 stycken i september, och det är inte bra, det är tråkigt  med den kraftiga ökningen, säger Alexander Vujovic som är kommunpolis i Karlskrona och Ronneby.

Vi har haft en kraftig ökning av de här brotten den senaste månaden

Jämfört med för ett år sedan har antalet anmälningar om bränslestöld nästan fördubblats. De senaste tre månaderna anmäldes 38 stycken, varav de flesta av stölderna har gått till så att tanken borrats upp.

Stölderna har skett både i Karlskrona och Ronneby centrum och i orter runtomkring. Polisen tror sig veta det är vissa vanekriminella individer som begår de här brotten. Och ökningen kan hänga ihop med att några av dem nyligen blivit frisläppta.

Men eftersom brottet har lågt straffvärde och är svårt att bevisa läggs anmälningarna ner. Det krävs i princip att polisen kan ta brottslingarna på bar gärning för att kunna sätta fast dom.

Eftersom en bränslestöld ändå leder till mycket besvär och obehag för den som drabbas i form av kostnader och att vara utan bil så förstår Alexander Vujovic förstår brottsoffrens besvikelse när en anmälan läggs ner.

Men inträffar det till exempel ett mord eller mordförsök så är alla polisens resurser uttömda. Det råd han kan ge är att vara vaksam.