Umeå tingsrätt

Mordet på Ersboda – misstänkte mannen hävdar självförsvar

1:02 min

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingarna i det uppmärksammade mordet på Ersboda i Umeå. En 42-årig man står åtalad för mord på sin hustru.

Det var vid lunchtid den 1 maj i år som polisen larmades till en lägenhet på Ersboda i Umeå efter att en granne klagat på bråk och oväsen från lägenheten.

När polisen kom till platsen öppnade en man dörren och vid en kontroll av lägenheten hittades en livlös kvinna på övervåningen och mannen greps på platsen misstänkt för mord.

Mannen har suttit frihetsberövad i fem månader, häktad på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Mannen hävdar nödvärn

Den mordmisstänkte mannen har i samband med häktningsförhandlingen uppgett att han saknar minnesbilder från händelsen. Men under rättegången erkände mannen händelseförloppet, men han menar att han blivit hotad av kvinnan och i nödvärn knivskurit henne.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare och han hade bara ett par dagar innan mordet skrivits ut från anstalten på Ersboda.

Under tiden på anstalten skedde en omfattande brevväxling mellan mannen och kvinnan.

Åklagaren Axel Holmberg hävdar under rättegången att många av breven är kärleksfulla från bådas sidor, men att det framgår av breven att mannen är svartsjuk och har ett kontrollbehov över kvinnan

Skäl för rättspsykiatrisk prövning

Huvudförhandlingarna sker vid Umeå tingsrätt och kommer att pågå i tre dagar.

Enligt ett läkarintyg finns skäl för rättspsykiatrisk undersökning av den nu tilltalade mannen. Något beslut i frågan om eventuell sådan undersökning har ännu inte tagits.