En av tre samiska kandidater blev folkvalda

2:23 min

184 samiska kandidater ställde upp i årets val. 62 av dem tog sig in i någon av de tre folkvalda församlingarna.

Längst ner i artikeln hittar du en faktaruta med alla namn på de samiska kandidater som kom med.

Sameradion & SVT Sápmi har med utgångspunkt i Sametingets röstlängd kartlagt de samiska kandidaterna i årets svenska val.

Totalt var det 184 stycken samer som kandiderade till riksdag, kommunfullmäktige och landsting, från Kiruna i Norrbotten till Klippans kommun i Skåne.

62 av dem lyckades och sitter nu antingen på ordinarie plats eller som ersättare.

Marie-Helena Fjällås, som har rötterna i Arjeplog, blev omvald till landstinget i Stockholm för Miljöpartiet. Ännu är det osäkert om partiet hamnar i opposition eller i majoritet tillsammans med andra partier.

Men för henne är det ändå viktigt att lyfta de samiska frågorna i landstinget, frågor som sällan kommer upp.

 – Landstinget skulle behöva göra en utrednig om vilka behov det finns att få vård på samiska, hur man tycker att man blir bemött som same och om vårdpersonalen har kunskap om samisk kultur.

Flest folkvalda samer är det i Kiruna kommun, där tio samer tog sig in i fullmäktige, åtta som ordinarie och två som ersättare.

Därefter kommer Jokkmokk som har fem ordinarie samiska ledamöter och två ersättare i fullmäktige.

Men även kommuner som Jönköping, Kungälv Nyköping, Nacka och Borlänge får samiska representanter i kommunfullmäktige.

Gällande landstingsvalet så har samiska kandidater röstats in i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Stockholm. Ingen samisk ledamot tog ordinarie plats i riksdagen, men två stycken kom in som ersättare; Robert Lund (SD) och Daniel Johansson (V).

Notera: Med samiska kandidater avses kandidater som också är med i Sametingets röstlängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio