Valet 2018 i P4 Malmöhus

Inget mittenstyre i sikte - SD släpper fram Malmöallians

3:32 min

Samtalen om ett mittenstyre verkar ha brakat samman helt samtidigt som vågmästaren Sverigedemokraterna vill släppa igenom allianspartierna.

De senaste dagarna har både Liberalerna och Centerpartiet - nykomlingen i kommunfullmäktige - valt att hoppa av samtalen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. En avgörande fråga för Centerns del var vilket parti som skulle få ordförandeposten i ett möjligt blocköverskridande styre.

– Det erbjudande vi fick var inget erbjudande vi tyckte vi kunde säga ja till så därför har vi tackat nej, säger Niels Paarup Petersen, gruppledare i Centerpartiet i Malmö.

Samtidigt har vågmästarna Sverigedemokraterna sagt att de är beredda att släppa fram ett alliansstyre och en alliansbudget - utan några motkrav. 

– Vi har lovat Malmöborna ett maktskifte och en av möjligheterna att förverka ett sånt maktskifte är att släppa fram ett Alliansstyre och att de får möjligheten via sin budget att styra Malmö, säger Magnus Olsson, SD:s kommunalråd i Malmö.

Nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) har inte uttalat sig om det här till P4 Malmöhus på måndagen.

Den 15 oktober kommer det stå klart hur Malmö kommer styras efter valet.