Kulturprofilen dömdes för våldtäkt

1:54 min

En domstol menar att Kulturprofilen har tvingat en kvinna till sex. Därför dömdes han bland annat till två års fängelse. Men Kulturprofilen säger att han är oskyldig.

Vår reporter Mattias Klefbeck berättar vem Kulturprofilen är:
– Han kallas så för att han håller på med kultur. Men han har också haft mycket nära kontakt med Svenska Akademien.

Vad gör Svenska Akademien?
– Den göra många saker, men mest känd är den över hela världen för att den bestämmer vilken författare som ska få Nobelpriset i litteratur.

Allt detta gjorde att det inte inte blir något Nobelpris i litteratur i år, eller hur?
– Ja precis. De som är med i akademien har bråkat hur de ska hantera sexskandalen kring Kulturprofilen. Då tyckte Nobelstiftelsen, som har hand om prispengarna att Svenska Akademien måste sluta bråka innan de får bestämma vilken författare som ska få nästa litteraturpris.

Vår kulturreporter Gunnar Bohlin tror att domen idag kan påverka Svenska Akademien:
– Nobelstiftelsen kommer nog att undersöka oerhört noga nu om den här fällande domen internationellt sett kommer att kommenteras mer än vad nobelprisen som delas ut eller som tillkännages den här veckan kommer att göra.

Gunnar Bohlin fortsätter:
– Nobelstiftelsen vill att Svenska Akademien ska lösa sin kris, och det snarast. Visar det sig att man fortsätter utomlands att tala om nobelpriset i litteratur i samband med våldtäkt och sexuella trakasserier. Då tror jag att det kommer att bli hemskt svårt för Akademien att återfå förtroendet, om de inte löser sin kris väldigt snabbt.