EU-kritik mot Italiens budget – ”Någon måste betala”

1:42 min

Italiens budgetunderskott var en av frågorna som diskuterades när EU:s finansministrar träffades i Luxemburg i dag. Anledningen är Italiens budgetförslag som går stick i stäv med de mål som satts upp på EU-nivå.

– Det är aldrig svårt att öka utgifterna, men i slutändan måste någon betala, sa ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Moscovici påpekade även att Italien redan har en hög statsskuld på 130 procent av BNP, den nästa högsta i EU efter Grekland.

Det finns därmed inget större utrymme för att öka på underskotten i den italienska ekonomin. Så när de italienska regeringspartierna förra veckan ändå föreslog en budget med kraftigt ökat underskott på 2,4 procent av BNP, för att bekosta vallöften som medborgarlön och skattesänkningar, skapade det oro i den europeiska finansministerkretsen.

Det är betydligt högre än den tidigare regeringens planer och det går stick i stäv med EU-kommissionens rekommendation till landet, en rekommendation som finansministrarna tidigare har ställt sig bakom.

Italien ska som alla andra euroländer skicka in sin budget till kommissionen för granskning senast 15 oktober. Frågan är om regeringen de kommande veckorna kommer föreslå ändringar som minskar underskottet eller om man kommer stå fast vid det nuvarande förslaget.

Eurogruppens ordförande Mario Centeno sade efter kvällens möte att det är upp till Italien att visa att budgeten är trovärdig och hållbar. Det är mycket som står på spel, inte bara för Italien.

– Vi är alla bundna vid euron och vi behöver sund politik för att skydda den, sade Mario Centeno.