Koleraepidemin har tagit ny fart i Jemen

1:30 min

Striderna i den viktiga hamnstaden Hodeida har lett till en ökning av antalet kolerafall i området med 170 procent på tre månader. Det konstaterar Rädda barnen i en rapport som presenteras i dag.

En tredjedel av de insjuknade är barn under fem år, rapporterar vår korrespondent.

Hodeida är en av landets absolut viktigaste hamnstäder. Striderna mellan Houthi-milisen och regeringstrogna styrkor har sedan tidigare lett till ett ökat akut svälthot då mat och förnödenheter inte längre kommer in genom hamnen i samma takt.

Nu är också nästa mardröm för de civila verklighet.

De intensiva striderna och flyganfallen har slagit ut eller allvarligt skadat vatten- och sanitetsanläggningar.

Fattiga människor, ofta på flykt undan kriget, tvingas dricka vatten direkt från öppna brunnar och floder. Många gånger har de inte ens pengar till gas eller ved för att koka vattnet.

Det har lett till ökad koleraspridning i ett land som redan drabbats av den största koleraepidemin i modern tid.

I augusti behandlades över 1 300 kolerafall på Rädda barnens anläggningar bara i Hodeidaområdet – många av de insjuknade är barn.
I regionen råder också omfattande svält.

Omkring 100 000 undernärda barn finns i området, barn som löper mycket större risker att både insjukna och dö av diarrésjukdomar som kolera.

Flera hjälporganisationer har varnat för en omfattande humanitär katastrof om striderna i Hodeida fortsätter och sprider sig till tätbefolkade områden.

Rädda barnens chef i Jemen konstaterar att barnen i landet tvingas genomgå hårda prövningar som inget barn ska behöva uppleva, med mängder av hot från bomber och kulor till sjukdomar och extrem hunger. Han kallar det oacceptabelt att barn dör av sjukdomar som egentligen är helt möjliga att både motverka och bota.

Frågan är hur mycket ett land som redan fått beteckningen "världens värsta katastrof" kan hantera och när omvärlden på allvar ska ingripa.