Belgrad räds för West Nile-feber

5:48 min
  • Den här sommaren har det varit rekordmånga fall i Sydeuropa av den tropiska sjukdomen West Nile virus som sprids med myggor. Hittills har 124 människor dött och mer än 1200 blivit svårt sjuka. Något vaccin eller medicin finns inte.
  • Myggsmittan har även upptäckts så lång norrut som Tyskland och experter varnar för värre utbrott framöver i den globala uppvärmningen spår.
  • Hör reportage av Johan Bergendorff.

På en restaurang i Belgrad intill Donaus flodbank, berättar servitören Nenad Bogdanović att hans chef är verkligt uppskrämd för den där nya sjukdomen från Nilen och smörjer in sig från topp till tå i myggmedel. Ja det är många Belgradbor som är rädda sedan 29 personer dött, och hundratals blivit svårt sjuka, främst i den serbiska huvudstaden, vittnar Nenad Bogdanović.

– Min bästa väns mamma dog för tre veckor sedan, fortsätter Nenad Bogdanović. Varje sommar brukar det bli myggigt intill floden, så restaurangen sätter upp myggnät.

Den tropiska sjukdomen är ny för Serbien. För åtta av tio myggbitna märks inte ens smittan eller möjligen som en lätt influensa någon dag, det är de gamla och kroniskt sjuka eller med nedtryckt immunförsvar som löper störst risk.

På infektionsavdelningen vid universitetssjukhuset Serbiens kliniska center, ligger 70-åriga Jeftić Momčilo med vitt skägg och klädd i grårutig sjukhusskjorta i en patientsäng och kan andas ut efter tre veckors intensivvård.

– Det är fruktansvärd sjukdom, säger Jeftić Momčilo, den förstör nerverna. Jag trodde att jag skulle bli invalid, men nu säger läkarna att jag ska få åka hem.

I början var han så förvirrad av hjärninflammationen som West Nile viruset startat att han inte kände igen sina två döttrar och barnbarn. Var han blev myggbiten vet han inte, kanske var det på gården 15 mil från Belgrad, där han har kor, getter, grisar och kycklingar, men det är inte sankt och myggigt? Och hur han ska skydda sig när han kommer hem vet han inte.

Jag får göra korstecken och be herren skydda mig, säger Jeftić Momčilo, myggmedel och långärmat och myggfönster har han inte funderat på.

Professor Goran Stevanović, infektionsläkare vid universitetssjukhuset Serbiens kliniska center, är frustrerad att det inte finns någon medicin att sätta in som tar kål på West Nile viruset och att det saknas vaccin som kan skydda patienterna. Han ser sig som en soldat som saknar vapen mot fienden. Men myggorna då som sprider viruset till människor efter att ha stuckit flyttfåglar och däggdjur som är smittade, kan man inte ge sig på dem istället undrar jag?

Myggorna är omöjliga att utrota, de stack redan dinosaurierna och kommer sannaolikt finnas här när mänskligheten dött ut också, tror Goran Stevanović. Det enda man kan göra är att spraya myggift så att populationen minskar och rensa bort stillastående vattenpölar där de kläcker sina ägg.

På Serbiens Folkhälsomyndighet möter jag vicedirektören epidemiologiprofessor Darija Kisić Tepavčević som berättar att Serbien har ett program för övervakning av West Nile virussmitta i flyttfåglar, djur och människor, men att insekter är svåra att slåss mot.

När det stod klart i våras att viruset började föröka sig värre än tidigare år så började myndigheter spruta myggbekämpningsmedel längs med vattensamlingar, men uppenbarligen hjälpte det inte tillräckligt och hon är inte främmande för att testa mer högteknologiska metoder framöver som används mot myggsmittor i Nord- och Sydamerika och Australien.

– Kanske kan man smitta de sydliga husmyggorna med bakterier som konkurerar ut viruset, eller testa att sprida genmodifierade myggor vars anlag dödar all avkomma om man nu kan få fram sådana varianter av husmyggan, säger Darija Kisić Tepavčević.

West Nile virusepidemin har slagit hårt även mot andra länder i Europa, som Italien, Grekland, Rumänien och Ungern enligt Jan Semenza forskningschef på EUs smittskyddsmyndighet Ecdc med säte i Stockholm.

– Sommarens West Nile epidemi i Europa är många gånger större än tidigare år och med betydligt fler dödsfall, enligt Jan Semenza.

Ecdcs datormodeller visar att i takt med klimatförändringarna så kommer utbrotten sannolikt bli värre i Syd- och Östeuropa framöver, men förhoppningen är att man ska kunna förutsäga var myggsmittan slår till och förvarna vården och allmänheten.

Ytterligare en farhåga är att en myggsmittad person som inte märkt av virussjukdomen, ger blod till en blodbank. Då kan West nile viruset spridas till alla som får blodtransfusion. Därför har man i EU infört en månads karantän för alla blodgivare som varit i de aktuella länderna i Sydeuropa, berättar Jan Semenza.