Slaget om Texas

7:57 min
  • Kongressvalet närmar sig i USA och i flera delstater är det mycket jämnt. Men i ett av valen borde det inte vara jämt.
  • Kampen om senatorsplatsen för Texas har överraskat många efter att den fd presidentkandidaten Ted Cruz stött på hård konkurrens av en demokrat.
  • Hör Fernando Arias reportage.

Det ringlar sig en lång kö utanför universitetsaulan på Texas University i Austin. Ingen får längre komma in. Det var fullt redan för en timme sedan.

BBC, al-Jazeera och en rad nationella mediebolag är här. Till tonerna av en peruansk cumbia väntar de på att få höra Beto O’Rourke tala.

Beto O’Rourke är demokratisk ledamot i representanthuset och kandiderar nu för att få representera Texas i senaten.

I vanliga fall skulle ett senatorsval knappast varit internationellt mediastoff, men Beto O’Rourke utmanar inte vem som helst: O’Rourke vill ta över Ted Cruz senatorsplats - den republikanske tungviktare som för tre år sedan försökte bli partiets presidentkandidat.

Det går förvånansvärt bra för Beto O’Rourke, i många opinionsmätningar ligger han tätt bakom Ted Cruz, vilket i sig är uppseendeväckande i en så pass konservativ delstat som Texas.

På scenen berättar O’Rourke att han vill legalisera cannabis, han vill inte beväpna lärare, han är för abort, gratis sjukvård och åtgärder för att minska växthusgaser. Han säger att han stödjer Colin Kaepernicks protest på NFL-planen.

De här typiska vänsteråsikterna gör det svårt att förstå att O’Rourke har gjort den här striden så jämn. Den senaste gången en demokrat vann ett senatorsval här i Texas var 1988.

Hur det blir den här gången vet vi först efter valet, men det finns flera ledtrådar till varför det går så bra för honom här och nu.

En av dem handlar om Texas demografi. Om fyra år tros antalet hispanics i Texas växa sig större än vita invånare, och hispanics tenderar att rösta på demokrater i större utsträckning än vita väljare.

Den förändringen har pågått i decennier och får många demokrater att drömma om ett Texas som i framtiden kommer skicka demokratiska representanter till Washington.

Beto O’Rourke har förresten anklagats för att billigt flirta med hispanics genom att konsekvent välja att använda sitt smeknamn Beto även som politiker. Robert Francis O’Rourke är hans riktiga namn, men han fick smeknamnet som barn när han växte upp i den hispanics-täta gränsstaden El Paso i västra Texas.

En annan av förklaringarna handlar om independents, icke partianslutna väljare, som verkar föredra O’Rourke i de undersökningar som gjorts.

Jag stöter ihop med en sådan väljare på en konferens i Fort Worth utanför Dallas. Claire Demers, som hon heter, berättar att hon kommer från ett mycket konservativt och religiöst hem. Trots det kommer hon rösta på Beto O’Rourke.

– Mina föräldrar är mot abort, de är kristna och de kommer rösta för Ted Cruz. Men jag har en helt annan syn på politik än mina föräldrar, säger hon.

Claire Demers tror också att Beto O’Rourkes budskap angående hispanics och afroamerikaner har bidragit till hans popularitet. O’Rourke pratar ofta om en mer generös invandringspolitik såväl som behovet av att ändra på lagar han upplever som systematiskt rasistiska, bland annat vill han genomföra en fängelsereform.

– Han attraherar de väljare som tycker de frågorna är viktiga, säger Claire Demers.

Hans popularitet kan också spåras tillbaka Vita huset. Demokratiska väljare är mer motiverade att rösta i årets kongressval än i tidigare mellanårsval, på grund av deras starka motvilja mot den sittande presidenten.

Även om O’Rourkes kampanj har medvind är hans chanser att besegra Ted Cruz ganska små. Enligt valanalyssidan Fivethirtyeight är det mindre en chans på tre att han kommer lyckas, och för att göra det måste han förmodligen också få stöd av republikaner som väljer bort Ted Cruz.

Några mil söder om Austin finns ett stort gaskraftverk där Torreon Martin arbetar som förman. Martin har alltid röstat på republikanska senatorer. Men inte i år.

Det största skälet till att Torreon Martin för första gången i sitt liv kommer rösta på en demokrat stavas Donald Trump.

– Trump är inte konservativ, han är något annat säger Torreon Martin och ber om att få ta på sig sin cowboyhatt innan jag ska ta ett foto av honom

För Torreon Martin har Ted Cruz svikit sina väljare genom att inte ta större strid mot Donald Trump.

– Det var Cruz som lämnade mig, inte jag som lämnade honom,.

Problemet för Beto O’Rourke är att Torreon Martins åsikter är ovanliga för republikaner. Donald Trump har fortfarande starkt stöd bland de väljare som la sin röst på honom.

I Texas universitet, där Beto O’Rourke håller tal för sina anhängare, har det blivit frågestund. En man ställer sig upp och frågar om O’Rourke, som senator, skulle rösta för att fälla Donald Trump om Trump ställdes inför riksrätt.

Det går ett sus genom den politiskt medvetna publiken som förstår laddningen i frågan. O’Rourke skulle förmodligen få svårt att vinna i Texas om han visar en allt för hård attityd mot Trump.

Beto O’Rourke svarar undvikande och säger att "han kommer överväga bevisen mot Trump".

Det svaret är i linje med hur han behandlat frågor om Trump tidigare. Han brukar inte nämna varken Trump eller Cruz i sina tal.

När vi journalister får en pratstund med O’Rourke får han den frågan.

Varför nämner du inte Trump?

– Jag väljer att kritisera politiken – sakfrågorna -  och inte personerna, svarar O'Rourke.

Hans kommentar vittnar om hur han försöker ställa sig vid sidan av den djupt polariserade partipolitiken i USA.

– Jag representerar folket, inte specialintressen, inte partier eller företag, säger han och skyndar iväg till nästa kampanjmöte.

Att skapa entusiasm bland demokrater och på samma gång akta sig för att skrämma bort osäkra väljare är en svår balansgång. Om den kommer lyckas får vi veta den 6 november i år när Texas väljer senator.