Åkesson: Frustration inom M väldigt utbredd

2:20 min

Försöken att få till en regering i Sverige fortsätter i dag drygt tre veckor efter valet. Om en halvtimme startar den andra så kallade talmansrunda där partiledarna en efter en träffar talman Andreas Norlén för korta samtal.

Socialdemokraterna, som är först ut, hoppas fortfarande att få bilda regering med stöd över blockgränsen, säger partiets gruppledare Anders Ygeman.

– Vi sade ju redan innan valet att även om vi skulle bli det största blocket så vill vi se blocköverskridande samarbeten. Det har vi hållit i även efter valet för att vi tror att det är det bästa för Sverige och det som kan föra Sverige framåt.

En borgerlig minoritetsregering med Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister tror Anders Ygeman inte på.

– Den frågan måste riktas till Ulf Kristersson, han har sagt att han vill köra det alternativet in i kaklet. 

Men vad tror du?

– Jag tror att kakel är hårt och kallt. Och jag tror att behövs det så kommer vi naturligtvis att rösta om det i riksdagen, säger Anders Ygeman.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger att processen måste få ta sin tid och menar att det i dag är talmannen snarare än partierna som har initiativet.

– Jag kan naturligtvis förstå att man kan tycka att det tar lite tid men å andra sidan, väldigt viktigt komma till den punkten vi är vid i dag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar i P1-morgon att SD arbetar på att stödja de enskilda moderata riksdagsmän och lokalpolitiker som trotsar partiledningen och vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Ja, de har inga mandat men pågår samtal och många Moderater är väldigt frustrerade. De kan ta regeringsmakten med vår hjälp, det enda som står i vägen är den här ganska bisarra behovet av att hålla kvar vid Alliansbegreppet trots att de flesta förstår det kommer att spricka förr eller senare.

– Frustration inom M väldigt utbredd, jag tror partiledningen börjar bli smärtsamt medveten om det.

Hur ska ni övertyga Moderaterna? 

– Vi är beredda att samtala. Vi är beredda att ge vårt stöd till en moderatledd regering förutsatt att vi får något tillbaka, säger Jimmie Åkesson.

Vänsterpartiet hoppas att Stefan Löfven i dag får uppdraget av talmannen att sondera terrängen för en socialdemokratisk minoritetsregering.

– Vi skulle kunna ha ett budgetsamarbete med en sådan regering, precis som vi har haft – en rödgrön budget skulle vara större än Moderaterna och Sverigedemokraterna ihop – men den skulle också kunna göra upp i viktiga frågor över blockgränserna.

Tiden har visat att Alliansen inte verkar vara beredda att ingå i en koalitionsregering menar Jonas Sjöstedt.

– För att bryta dödläget är den naturliga lösningen att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering, säger Jonas Sjöstedt.