Alla topsas för droger vid anställningsintervju i Olofström

1:28 min

Nu topsas alla som söker jobb i Olofströms kommun för droger redan vid anställningsintervjun.

Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd är kritisk till de nya rutinerna, som Sydöstran var först att berätta om. 

– Det är beklämmande att en offentlig arbetsgivare ägnar sig åt detta. Jag tycker att man ska reflektera ordentligt innan man ägnar sig åt den här typen av tydligt integritetskränkande tester och gör dem generella så att alla arbetssökande ska genomgå dem, säger hon.

Enligt Annett Olofsson har den här typen av generella drogtester vid nyanställningar ökat ute i kommunerna. I Olofström har de drogtestat arbetssökande i flera år men innan har det skett genom urinprov – den nya metoden med topsning är en nyhet för Annett Olofsson.

– Jag har faktiskt inte hört talas om det tidigare. Inte att man topsar generellt på det här sättet.

Får man göra så här?

– Ja, just när man är arbetssökande finns det väldigt dåligt med regler. Om kommunen hade beordrat sina anställda så hade de haft ett skydd i grundlagen och det hade ställts krav på kollektivavtal. Men som arbetssökande är det svårt att hävda att det här är någon sorts påtvingat kroppsligt ingrepp, man kan ju faktiskt avstå från att söka jobbet.

Olofströms HR-chef Johanna Spåner säger att de valt den nya metoden för att den är snabbare.

– Det stora skälet har varit verksamhetsutveckling. Att utveckla våra processer för att få en bättre och smidigare process.

Hur ser ni på integriteten?

– Vi vill säkra att vi har en verksamhet från droger och alkohol och det här är ett sätt att göra det, säger Johanna Spånér.