Kvinna tilldelas Nobelpris i fysik – för första gången på 55 år

3:04 min

Nobels fysikpris 2018 går till Arthur Ashkin, Gérard Mourou och Donna Strickland för banbrytande uppfinningar inom laserfysik.

Trion Arthur Ashkin, USA, Gérard Mourou, Frankrike, och Donna Strickland, Kanada tilldelas årets Nobelpris i fysik. Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademien strax före klockan 12.00 på tisdagen. 

De prisas för banbrytande uppfinningar inom laserfysik. Arthur Ashkin, som tilldelas ena hälften av priset, står bakom upptäckten av så kallade optiska pincetter. 

Den kan gripa tag i atomer, dna-molekyler och levande celler och sedan hålla fast dem – vilket tillåter att man sedan kan studera dem i minsta detalj. Arthur Ashkin gjorde genombrottet 1987 och har själv lyckats fånga levande bakterier.

Gérard Mourou och Donna Strickland tilldelas den andra halvan av priset "för deras metod att alstra högintensiva ultrakorta optiska pulser", enligt Kungliga Vetenskapsakademien motivering.

Deras teknik har banat väg för de mest intensiva laserpulser som någonsin skapats och används ofta vid ögonoperationer. 

Bland de 206 personer som fram till och med 2017 har mottagit Nobelpriset i fysik har endast två varit kvinnor – fram tills nu.

Att Donna Strickland är en av pristagarna innebär att hon blir den tredje kvinna någonsin att tilldelas Nobelpris i fysik.

– Jag trodde att det hade varit fler. Uppenbarligen behöver vi hylla kvinnliga forskare, för vi finns där ute. Jag är hedrad att var en av dessa kvinnor, säger Donna Strickland över telefon i samband med Kungliga Vetenskapsakademiens tillkännagivande.

Donna Strickland tror att hennes forskning kan användas inom många olika områden.

– Förhoppningen är att det ska fungera inom bland annat cancervården, säger hon, och avslutar frågestunden med att säga att hon ser fram emot att komma till Stockholm i december och ta emot priset.

Förra året belönades tre amerikanska forskare som låg bakom den detektor som för första gången kunde upptäcka gravitationsvågor — Rainer Weiss, Barry Barish och Kip Thorne.  

Den amerikanske fysikern John Bardeen är den enda som fått fysikpriset vid två tillfällen – den första gången år 1956 för sin del i utvecklingen av transistorn och den andra gången sexton år senare för sitt arbete med supraledning.

Måndagens medicinpris var det första av årets Nobelpris att tillkännages. Det gick till James Allison och Tasuku Honjo för deras upptäckt kring en ny cancerbehandling, som kortfattat handlar om att reglera immunförsvarets bromsar. Genom att hämma dem kan man få immunförsvaret att reagera starkare mot cancer.

På onsdag tillkännages kemipriset och på fredag är det dags för fredspriset i Oslo. På måndag blir det känt vilka som belönas med ekonomipriset. 

I år delas inget litteraturpris ut, till följd av krisen i Svenska Akademien. Istället väntas både 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur delas ut nästa år.

Diskussionen om att få kvinnor har tilldelats Nobelpriset, särskilt inom naturvetenskaperna, har pågått länge men tagit ny fart på senare tid.