Världens barn P4 Värmland

Faten Idris: Världens barn behöver hjälp

Faten Idris familj flydde från Syrien till Sverige när deras hus förstördes av bomber och en av döttrarna blev sjuk. Nu bor de i Kil och Faten har engagerat sig i insamlingen till Världens barn.

Under flera års tid hade familjen Idris inte någon fast punkt utan flyttade från ställe till ställe. Familjens äldsta dotter som då var tre år, blev sjuk.

– Under kriget i Syren blev min dotter sjuk, hon tappade allt hår. Till och med ögonbryn och ögonfransar. Jag tror hon blev jätterädd av bomberna och alla vapen, säger Faten Idris.

Överallt där de bodde i Syrien och Libanon försökte Faten få hjälp till sin dotter. Men lyckades inte få någon hjälp. Antingen så fanas ingen hjälp att få eller så var medicinen för dyr.

– Jag sa att om jag inte får medicin till min dotter måste vi flytta till ett annat land. Detta trots att jag trivdes i Libanon, säger Faten Idris.

När hjälpen inte kunde fås varken i Syrien eller Libanon, valde familjen till slut att försöka fly till Sverige. Och efter ett år av möten får familjen tillstånd att komma till Sverige.

- Jag är så tacksam att vi fick komma hit och fått hjälp med vår dotter, säger Faten.

HÄR kan du se hur du gör om du vill skänka en slant till kampanjen Världens barn.

Idag bor familjen i Kil. Hennes dotter får dagligen medicin och mår idag bra. Faten utbildar sig till undersköterska då hon jobbade som det hemma i Syrien. Hennes man utbildar sig till svetsare. Barnen går i skolan och familjen har fått ytterligare ett barn.

Då Faten själv har fått erfara att barn i världen inte har samma tur som hennes barn har så har hon börjat engagera sig i Rädda barnen hemma i Kil, hon skramlar bössa och ordnar med en konsert. Barn från arabisktalande länder ska sjunga och där intäkterna oavkortat ska gå till insamlingen.

– Det finns många barn i världen som som behöver hjälp. De lever i ett tufft liv. Barn på flykt behöver mediciner, säger Faten.

Ring P4 Värmlands insamlingsnummer 099-52027. Samtalet kostar 50 kronor och 46.50 kronor går direkt till insamlingen.

Faten sätter sig tillrätta i soffan, tårarna rullar ned för hennes kinder. Att hon är engagerad går inte att ta miste på.

– Många människor jag pratar med vill skänka pengar och då inte bara en krona eller fem kronor, de vill skänka mer. När jag berättar om min dotter, så vill de skänka pengar och det gör att man mår bra, säger Faten