Tio år efter Islands bankkrasch: Jag känner mig sorgsen

2:36 min

Över 9 000 isländska familjer har förlorat sina hem efter landets väldiga bankkrasch för tio år sedan. Ekots korrespondent har besökt en av de drabbade.

Rösten stockar sig och tårarna blänker när Ásta Lóa Þórsdóttir pratar om kampen för sitt hem.

– När jag pratar om det känner jag mig väldigt sorgsen, som om jag har förlorat något som ingen kan ge mig tillbaka.

Ásta Lóa och maken köpte hus i en av Reykjaviks förorter 2007, men allt förändrades när Islands tre storbanker hösten 2008 gick omkull i det som har beskrivits som en av världens värsta finanskrascher.

Som en direkt följd av krisen var det tusentals isländska bostadsägare som fastnade i skuldfällan när deras lån kraftigt skrevs upp.

För Ásta Lóas familj var lånen plötsligt betydligt större än hela värdet på villan. I tio år har familjen kämpat, på bankkontor och i rättssalar, för att kunna behålla sitt hem.

– Det är som att hela tiden ha en giljotin hängande över huvudet, du vet aldrig när du ska bli utkastad från ditt hem, säger Ásta Lóa.

Islands finanskrasch i början av oktober 2008 ledde till bland annat fyrfaldigad arbetslöshet i landet och att islänningar förlorade i genomsnitt 28 procent av sin köpkraft.

Efter högljudda demonstrationer i Reykjavik tvingades Islands högerregering att avgå i januari 2009.

Nu, tio år efter kraschen, har nationen Island återhämtat sig förvånansvärt bra ekonomiskt, hjälpt av en jättelik turistboom i landet. På bara några år har Islands statsskuld, relativt sett, mer än halverats.

Fast fortfarande finns islänningar som sliter med effekterna av kraschen. Det gäller inte minst de som köpte bostäder för 10-12 år sedan, som Ásta Lóa Þórsdóttir. Hon är numera ordförande för en isländsk bostadsägarorganisation.