Onda dockor i politisk skräckteater för mellanstadiet

2:29 min

Doll Conspiracy är en nyskriven pjäs för mellanstadiet som handlar om konspirationsteorier på nätet, men också om vänskap och ensamhet.

Lasse har isolerat sig och pratar bara med en docka, för att hon påminner om hans döda fru Eva. Kompisen Kent känner sig utanför och ensam och hittar på att dockan är ond och med i en dockkonspiration på nätet. Ett påhitt som får oanade konsekvenser.

När manusförfattaren Isabel Cruz Liljegren frågade femteklassare i Luleå vad de tyckte var läskigast när det gäller skräck blev det onda dockor.

-De lever, jag är jätterädd för dockor.

-Det finns jättemånga filmer som handlar om dockor som går runt och mördar. 

Utifrån det föddes idén med pjäsen Doll Conspiracy som både är en klassisk skräckberättelse med dockor som får liv och med dramatiska knep som känns igen från filmens värld, och en politisk pjäs om konspirationsteorier på nätet och vad det kan leda till. 

-Dockorna vill likrikta oss människor och till och med operera ut våra ögon och sätta in plastögon, så att vi blir som dem och ser världen i svartvitt, säger regissören Helena Röhr. De vill till och med rensa ut dem som inte passar in. Det är dockornas konspiration mot mänskligheten, det är därför jag tycker att den är så aktuell.