Brand i höghus i Bredsand

2:33 min

Den kraftiga branden i ett höghus i Bredsand strax söder om Sundsvall kan vara orsakad av ett takarbete som pågick på fastigheten. Alla boende tvingades hastigt lämna fastigheten och vindsvåningen är totalförstörd.

Räddningsledningen uppmanar boende i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Larmet om branden kom vid 10.30-tiden. Enligt de första uppgifterna brann det kraftigt i en lägenhet på sjunde våningen som sedan spred sig till vindsvåningen. Hela höghuset med ett 50-tal lägenheter utrymdes snabbt. 

– Det brinner kraftigt ur taket. Man ser att det slår upp en stor, svart rökpelare som man ser på långt håll. Det brinner även i en balkong och det droppar brinnande plast ner längs husväggen, rapporterade vår reporter Alexander Arvidsson på plats vid lunchtid. 

Det droppar brinnande plast längs husväggen.

Enligt räddningstjänsten har ingen person skadats i samband med branden.

– Det var 24 personer som fanns i fastigheten och de är alla ute, berättar Lars Dolk, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Släckningsarbetet koncentrerades till att förhindra en spridning av branden och räddningstjänsten lät därför vindsvåningen brinna av utan att man vattenskadade lägenheterna under. 

– Det är ganska tryggt att elda av vinden om man har kontroll på alla lägenheter på våning 7. Det är ett betongbjälklag, så vi spolar inget vatten på taket utan bevakar att vi inte får någon spridning, säger Lars Dolk, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Enligt räddningstjänsten pågick ett takarbete på fastigheten, som man misstänker kan vara orsaken till att branden uppkom. Brandorsaken kommer nu utredas av polisen. 

24 personer fanns i fastigheten och de är alla ute.

Vid lunchtid var rökutvecklingen kraftig från vindsbranden, och räddningstjänsten uppmanade därför boende i området att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Under eftermiddagen avtog branden och vid 15-tiden hade det mesta av vindsvåningen brunnit av, enligt Lars Dolk, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Medelpad.  

Avspärrningarna kring höghuset kommer vara kvar och huset kommer bevakas under natten. De boende kommer inte kunna återvända till sina lägenheter i höghuset förrän tidigast i morgon onsdag. 

– Jag låg och sov och vaknade av att de bankade på dörren. Jag hann ut men fick lämna mina katter kvar i lägenheten, säger Marie Öhlund.