Valet 2018 i Blekinge

Ronnebyalliansen spricker

1:48 min

De fyra borgerliga partierna i Alliansen avbryter samarbetet med Ronnebypartiet. Det bara en vecka efter att man presenterat kommunens styre för den kommande mandatperioden.

Enligt kommunalrådet Roger Fredriksson (M) har Ronnebypartiet inte kunnat ge besked kring hur man ställer sig till fördelningen av en rad olika uppdrag.

– Vi har väntat och väntat men nu är tålamodet slut, säger Roger Fredriksson.

Anna Carlbrandt som är gruppledare i Ronnebypartiet säger att hennes bild är att det inte handlar om svårigheter med att lämna besked, utan snarare personkemi mellan personer i partiets topp och Alliansen. Hon tycker det är tråkigt att det blivit så här och att det inte var vad hon väntat sig.

– Det kan vara svårt att hålla ihop när man inte har samma vilja i vissa frågor. Vi själva har velat jobba vidare Alliansen. Nu får vi kalla till ett gruppmöte för att diskutera vad vi ska göra härnäst, säger hon. 

Beslutet att inte samregera med Ronnebypartiet innebär att Alliansen tappar två mandat och nu är två mandat mindre än det röd-gröna blocket.

Vad det innebär för styret den kommande mandatperioden är ännu oklart, men Roger Fredriksson säger att inriktningen fortfarande är att styra i minoritet.