Laserteknik bakom Nobels fysikpris

Nobels fysikpris 2018 går till Arthur Ashkin, Gérard Mourou och Donna Strickland, för banbrytande forskning inom laserfysik.

Trion Arthur Ashkin, USA, Gérard Mourou, Frankrike, och Donna Strickland, Kanada tilldelas årets Nobelpris i fysik.

De prisas för banbrytande forskning inom laserfysik. Arthur Ashkin står bakom upptäckten av så kallade optiska pincetter.

Pristagaren i fysik utses varje år av Kungliga Vetenskapsakademien. Bland de 206 personer som fram till och med 2017 har mottagit Nobelpriset i fysik har endast två varit kvinnor.

Förra året belönades tre amerikanska forskare som låg bakom den detektor som för första gången kunde upptäcka gravitationsvågor — Rainer Weiss, Barry Barish och Kip Thorne.  

Den amerikanske fysikern John Bardeen är den enda som fått fysikpriset vid två tillfällen – den första gången år 1956 för sin del i utvecklingen av transistorn och den andra gången sexton år senare för sitt arbete med supraledning.

Måndagens medicinpris var det första av årets Nobelpris att tillkännages. Det gick till James Allison och Tasuku Honjo för deras upptäckt kring en ny cancerbehandling, som kortfattat handlar om att reglera immunförsvarets bromsar. Genom att hämma dem kan man få immunförsvaret att reagera starkare mot cancer.

På onsdag tillkännages kemipriset och på fredag är det dags för fredspriset i Oslo. På måndag blir det känt vilka som belönas med ekonomipriset. 

I år delas inget litteraturpris ut, till följd av krisen i Svenska Akademien. Istället väntas både 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur delas ut nästa år.

Diskussionen om att få kvinnor har tilldelats Nobelpriset, särskilt inom naturvetenskaperna, har pågått länge men tagit ny fart på senare tid.