Lööf svajar om regeringsalternativ

2:33 min

Talmannen har i dag samtal med partiledarna för andra gången i regeringsfrågan. Läget är fortsatt låst och ännu finns inget besked om vem som kommer att få talmannens uppdrag att försöka bilda en regering.
Först inne hos talman Andreas Norlén var socialdemokraternas partiledare statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven träffade talmannen i tjugofem minuter, men läget är fortsatt låst. Stefan Löfven säger att han vill bryta blockpolitiken men enbart samtala med de borgerliga partierna enskilt, inte med allianspartierna gemensamt. 

Ulf Kristersson vill bilda en alliansregering och försäkrade att de fyra partierna har samma mål och tänker uppträda gemensamt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var tredje partiledare hos talmannen och han berättade att inga formella kontakter har tagits från de andra partierna med honom. Men Jimmie Åkesson vill att Ulf Kristersson ska få uppdraget att försöka bilda regering.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf öppnade försiktigt för att det kan finnas en annan lösning än en alliansregering. 

– Mitt förstahandsalternativ är en Alliansregering som söker stöd över blockgränsen. Mitt andrahandsalternativ är en form av samlingsregering med ett eller flera Allianspartier och Socialdemokraterna, säger Annie Lööf på en pressträff när hon träffat talmannen Andreas Norlén.