Pitepalt

cirka 20 stycken

Paltsmet:
2,5 kg mandelpotatis
50 g salt
400 g kokt potatis
ca 1 kg vetemjöl

Fyllning:
800 g rimmat sidfläsk som skärs i små tärningar

Riv den råa potatisen, krama ur vattnet.

Riv den kokta potatisen.

Blanda ihop dessa och tillsätt 50 g salt, arbeta sedan in vetemjölet till en hållbar smet. Forma 20 högar à 40 g av fläsket.

Dags att börja rulla. Mät upp ett paltämne på cirka 150 g, lägg i ett fat med lite vetemjöl, rulla med mjölade händer till en boll. Platta ut den och fyll med fläsk i mitten, vik upp paltdegen runt om och rulla till en boll.
Sjud palten i rikligt med saltat vatten i cirka en timme.
Servera med lingonsylt och kallt smör i tärningar.

Flatpalt

Samma recept som pitepalt men utan fläsk. Den formas som en platt palt.
Servera med lingonsylt, smör och stekt fläsk.

 

Hämtat ur Karl Fredrik Mattssons bok Palt - en svensk klassiker i osedvanligt många varianter.