
Billigare e-böcker efter nytt EU-beslut
Efter långdragna förhandlingar har EU:s finansministrar enats om lägre moms på e-publikationer.
– Det innebär att vi får den rimliga ordning att vi har samma moms om det publiceras på papper eller på nätet, säger finansminister Magdalena Andersson.
Hittills har EU:s regler bara tillåtit lägre moms på tryckta publikationer som böcker, tidningar och tidskrifter. Om exakt samma publikation publicerats på nätet har momsen varit högre.
Men med dagens uppgörelse bland EU:s finansministrar finns nu möjligheten att tillämpa även lägre moms på digitala publikationer. En svensk konsument skulle då kunna köpa en e-bok och betala sex procent moms istället för dagens 25 procent.
Enligt Magdalena Andersson betyder detta billigare böcker för konsumenter.
– Det är marknaden som bestämmer priser men när forskare har studerat momsförändringar så brukar det ha genomslag, säger hon.
Dagens beslut har föregåtts av långa och invecklade förhandlingar. EU-kommissionen lade fram förslag om reducerad moms på e-publikationer i december 2016.
Att det har tagit tid beror på att främst ett EU-land, Tjeckien, har blockerat en uppgörelse för att driva igenom sina nationella krav i en helt annan momsfråga som rör omvänd moms.
Tjeckien vill kunna använda omvänd skatteskyldighet där köparen betalar moms istället för säljaren. Syftet är att motverka omfattande momsfusk och det sker redan idag i vissa utsatta sektorer i EU, bland annat i den svenska byggsektorn.
Sveriges regering har varit skeptisk till att tillåta en mer generell användning av omvänd moms då det kan leda till krångel för företag men har ändå gått med på Tjeckiens krav för att lösa frågan om lägre moms på e-publikationer.
När svenska konsumenter får billigare e-böcker och andra digitala publikationer är dock oklart.
– Jag hoppas det kan ske så fort som möjligt. Men som med all annan lagstiftning så är det en procedur och det underlättas naturligtvis om det finns en ny regering på plats.