Nu kan striden om Laponiatjuottjudus ordförandeskap avgöras

Snart kan ordförandefrågan i Laponiatjuottjudus, föreningen som förvaltar världsarvet Laponia vara löst, på onsdag möts partsrådet i Jokkmokk.

Det var förra året som Jokkmokks kommun framförde att de vill sett ett roterande ordförandeskap i Laponiatjuottjudus, som är den föreningen som förvaltar de nationalparker och naturreservat som ingår i världsarvet Laponia. Sedan starten av den lokala förvaltningen av världsarvet så har en representant för någon av de nio samebyarna hållit i ordförandeklubban.

Eftersom samebyarna inte vill släppa ordförandeposten har det lett till en intern strid i Laponiatjuottjudus. Därför hålls det imorgon, onsdag, ett extra insatt partrådsmöte där ordförandefrågan kan få en lösning.

I över ett års tid har de försökt lösa ordförandefrågan. Laponiatjuottjudus drivs enligt konsensusprincipen som innebär att alla ska vara överens om de beslut som tas. För att komma till en lösning har en arbetsgrupp tillsatts och en utomstående processledare har även kopplats in för att jobba med den infekterade frågan.

Även Sametinget har begärt ett möte med miljö- och energidepartementet för att säkra att samebyarna har möjlighet att fatta ett beslut på rättvisa grunder. Sametinget är inte en part i Laponiafrågan, men styrelsens vice ordförande Lars-Miguel Utsi förklarar att i deras intresse ligger samebyarnas väl och ve.

- Vi ser att de samiska parterna är tvingade att ta ett svårt beslut, det ska ske snabbt och det är stora värden som påverkas, säger han.

Regeringens förordnande för den lokala förvaltningen av världsarvet Laponia löper ut den sista december i år. Just nu utvärderar regeringen den lokala förvaltningen och frågan har också varit ute på remiss.

På miljö-och energidepartementet säger de att inget beslut kommer att fattas rörande förvaltningen innan Laponiatjuottjudus interna angelägenheter är lösta, även om de betonar att det är vitt skilda saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio