Sverige kan sänka digital bokmoms

2:32 min

Sverige och alla andra EU-länder får rätt att sänka momsen på digitala böcker, tidningar och tidskrifter, enligt ett beslut idag av EU:s finansministrar.

För svensk del innebär det att momsen på digitala publikationer kan sänkas från 25 procent till 6 procent och få samma momssats som sina tryckta motsvarigheter.

Beslutet välkomnas brett i den svenska bok- och tidningsbranschen.

- Ja, det här är ju ett fantastiskt glädjande besked som äntligen som äntligen kommer. Det här har ju varit ett flerårigt arbete där vi har jobbat intensivt för att få in denna rättvisa konkurrens också, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

TU och andra intresseorganisationer anser att en lägre skattesats ger svenska aktörer på tidnings- och bokmarknaden större möjligheter att konkurrera med globala aktörer som Google och Netflix.

Kampen för att få en teknikneutral moms på böcker, tidskrifter och tidningar har pågått i minst tio år. För några år sedan gjorde också flera hundra personer på kulturområdet ett upprop till stöd för detta.

Idag har alltså EU:s finansministrar enats om att alla EU-länder får sänka momsen på digitala böcker, tidskrifter och tidningar och för svensk del handlar det alltså om en sänkning från 25 till 6 procent.

Vinnarna enligt TU:s vd Jeanette Gustafsdotter är ytterst nyhetskonsumenterna.

- Vi kommer att kunna ha kvar bra journalistik genom att man får bra förutsättningar att ha kvar journalisterna. Det är tuffa villkor för svenska mediebranschen, svarar Gustafsdotter.

Också chefen för Sveriges Tidskrifter Kerstin Neld välkomnar beslutet om en teknikneutral moms för böcker, tidningar och tidskrifter. I ett pressmeddelande säger Neld att det är avgörande för deras medlemmar.

Svenska förläggareföreningens direktör Kristina Ahlinder säger i ett pressmeddelande att "en reducerad moms" kommer att göra det lättare för människor med olika typer av funktionsnedsättningar "att ta del av litteraturen i form av såväl e-böcker som strömmade och nedladdningsbara ljudböcker", och finansminister Magdalena Andersson hoppas att sänkningen kan bli av så fort som möjligt.

- Det finns ingen anledning att dra ut på det här. Vi hade ju velat införa det här för länge sedan, men som i all annan lagstiftning så är det ju en procedur och det underlättas ju om det finns en regering på plats.