
Tre forskare får dela på Nobelpriset i fysik
Tre forskare får dela på årets Nobelpris i fysik. De har forskat om starkt ljus som kan användas på olika sätt.
Arthur Ashken från USA får halva priset. Gérard Mourou från Frankrike och Donna Strickland får den andra halvan av priset. Donna Strickland är den första kvinnan som får Nobelpriset i fysik, sedan år 1963.
Göran K Hansson är sekreterare i kungliga Vetenskapsakademin. Han berättade att årets pristagare har uppfunnit en slags verktyg av ljus.
– Årets pris handlar om verktyg av ljus. Kungliga Vetenskapsakademin har idag beslutat att utdela 2018 års Nobelpris i fysik för banbrytande uppfinningar inom laserfysik, säger Göran K Hansson.
Arthur Ashken har uppfunnit en slags pincett av ljus, som kan gripa tag i extremt små partiklar och molekyler. Det kallas optisk pincett.
Gérard Mourou och Donna Strickland har uppfunnit extremt starka pulser av laserljus. De är som en slags knivar av starkt ljus. De används bland annat för att göra ögonoperationer.
Nobelpriset är ett stort svenskt pris som delas ut till forskare och författare varje år. Vinnarna får 9 miljoner kronor och en medalj. Det finns fem olika Nobelpris. De delades ut första gången år 1901.
Priset har fått sitt namn efter den den svenske kemisten Alfred Nobel. Han uppfann dynamit på 1860-talet. Han bestämde att hans pengar skulle gå till ett pris till personer som har upptäckt viktiga saker.
Sveriges kung Carl Gustaf delar ut Nobelpriserna på en stor fest i Stockholm den 10 december.