Ramberg: Frågan är om Lööf råkade försäga sig om B-plan

3:33 min

Centerledaren Annie Lööf pratade efter sitt samtal med talmannen i dag om en plan B, ifall planen om en Alliansregering spricker. Tomas Ramberg, Ekots politiska kommentator säger nu att många undrar som hon råkade försäga sig.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Många funderar på om hon råkade försäga sig eller om hon ville plantera den här idén. Lägger man ihop det med hennes övriga besked exempelvis att Centerpartiet inte kommer att bryta sig loss ur Alliansen och att man inte vill sätta sig i en Löfven-ledd regering så kan man dra slutsatsen att hennes alternativ är att regeringen leds av en borgerlig statsminister där Socialdemokraterna ingår, säger Tomas Ramberg.

Stefan Löfven uppmanade under presskonferensen Ulf Kristersson att ta ansvar, att klargöra sitt alternativ. Tomas Ramberg säger att sex partier pekar nu mot att Ulf Kristersson ska undersöka möjligheterna till att bilda en ny regering medan syftet för Socialdemokraterna är att Alliansens förslag ska gå mot en vägs ände.

– För Alliansen är syftet det motsatta att lirka upp Socialdemokraterna och få dem att prata politik med Alliansen. Eller åtminstone landa i att det blir Stefan Löfven som får skulden för att det inte fungerar. Alliansens budskap är att: "varför vill inte du Stefan Löfven som pratat om blocköverskridande arbete utan Sverigedemokraterna inte ha det när Alliansen vill?", säger Tomas Ramberg.