Hälsa och idrott på agendan – nya nämnden möttes för första gången

I Östersund höll hälso- äldre- och idrottsnämnden för första gången någonsin möte i dag. Det handlar om mjuka frågor som sametinget inte jobbat tillräckligt med, säger ordföranden. 

Hör Britt Sparrock och Monica Harr Sandström i klippet ovan

Britt Sparrock (SáR) är den som är ansvarig för de här frågorna i styrelsen.

– Hälsofrågor är väldigt viktiga och det är nödvändigt att vi tar tag i dem nu. Sametinget kan inte bara arbeta med rättighetsfrågor, säger hon. 

Ledamöterna i den helt nya nämnden startade dagen med att bekanta sig med varandra. Deras första uppgift blir att göra handlingsplaner för nämndens tre områden.

– Det känns spännande och viktigt. Det är ett stort område och många frågor vi har att jobba med. Vi börjar nu med handlingsplanerna, säger ordförande för nämnden, Monica Harr Sandström (Vu)

Har inte sametinget jobbat med de här frågorna tidigare?

– Jag har suttit med i sametinget länge, och det har varit fokus på hårda frågor. De här frågorna är mjuka frågor som sällan har lyfts. Det behövs göras nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio