Kulturpris till Anna Stina Svakko och Birgitta Ricklund

Konsthantverkaren Birgitta Ricklund och sameslöjdsmästaren Anna Stina Svakko får ta emot Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris 2018, för deras arbete med att gestalta samisk andlighet och formspråk i en kyrklig kontext.

– Pristagarna har bidragit till att utveckla och synliggöra samiskt kyrkoliv inom Svenska kyrkan och deras arbete är viktigt för relationen mellan Svenska kyrkan och samerna, säger Ingrid Inga, ny ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan i ett pressmeddelande. 

Samiska rådet skriver i sin motivering att de, genom projektet Staakebaalka, har synliggjort samisk identitet och mångfald inom Svenska kyrkan och bidragit till ökad trygghet och hemkänsla för samer i kyrkorummet.

Kulturpriset kommer överräckas under kyrkomötet i Uppsala den 20:e november. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio