Indonesien: 200 000 människor behöver akut hjälp

2:13 min

I Indonesien har dödssiffran stigit till över 1 200 personer efter skalvet och tsunamin i fredags. Och desperationen stiger. Enligt FN är 200 000 människor i behöv av akut hjälp.

– Min pappa fastande i trappen i ett trevåningshus, säger en ung man i collegetröja som dragit ned det blå munskyddet för att kunna berätta vad som hänt för ett tv-team från Reuters. Sonen och andra anhöriga står och ser på när militärer bär säck efter säck med kroppar från en lastbil ned till en massgrav vid staden Palu.

Reportrar beskriver en lukt av förruttnelse i hettan. Samtidigt börjar hjälpen nå ut till de områden som det varit helt tyst från. Röda Korset beskriver mardrömslika förhållanden där hus slagits i spillror. I en kyrka har flera kroppar hittats efter ett bibelläger som begravdes i leran.

Desperationen stiger bland människor som vill lämna de drabbade områdena, de tältar på gator och många köar vid flygplatsen där militärer dirigerar leden från flygplanstak.

Myndigheterna låter plundringen pågå. Vid en affär i Palu bärs blöjor, riskokare och mat ut. Men BBC och Reuters rapporterar om hur tårgas använts och skott i luften avlossnats för att lugna situationer som urartar. Vid en bensinstation använder människor flaskor som fästs på pinnar för att tömma det sista av bensinen ur en behållare.

Det finns också glädje mitt i katastrofen och ett par berättar hur de återförenats efter dagar av rädsla och ovisshet. 

Tv-bilder visar hur räddningsarbetare lyser med ficklampan i ansiktet på en man som fastnat i en kollapsad finansbyggnad. Efter tre timmars arbete kan de äntligen dra ut mannen och när han flyttas till en bår ser armar och ben ut att vara hela.