Brexit ökar trycket på Tullverket – en miljon fler ärenden

1:12 min

Svenska Tullverket förbereder sig för en kraftig ökning av tullärenden och varnar för att många svenska företag inte är tillräckligt förberedda inför brexit.

Nu är det mindre än ett halvår kvar till dess att Storbritannien lämnar EU. 29 mars 2019 ska utträdet vara ett faktum. 

– Vår bedömning är att företagen kanske inte har börjat titta på de här frågorna i tillräckligt stor omfattning, säger Sofia Ekelöf som är biträdande avdelningschef på Tullverket.

Runt 7 000 svenska företag handlar idag med Storbritannien, och en konsekvens av att den handeln snart flyttas utanför EU-gemenskapen är att Tullverket på kort tid måste rekrytera ett stort antal personer. Ett 50-tal annonser ligger ute och totalt kommer drygt 60 heltidstjänster behöva ägnas åt allt extra arbete som brexit medför.

– Vi tror att ärendemängden kommer att öka med drygt en miljon ärenden. Normalt har vi lite drygt sju miljoner ärenden, så en ökning med en miljon är ganska mycket. Men även till exempel hamnar, som Göteborgs hamn, påverkas. Vi har direkttrafik mellan Storbritannien och Sverige och den trafiken flyttas nu utanför EU, säger Sofia Ekelöf. 
 
Förhandlingar pågår både inom Storbritannien och med EU kring hur övergången ska skötas. Men oavsett om det blir en mer ordnad separation eller en så kallad hård brexit kommer effekterna att bli påtagliga. 

– Det som händer vid en hård brexit är att vi omgående måste göra en hel del åtgärder. Det kommer att krävas mer information till både företag och privatpersoner. Det blir fler tillståndsansökningar som kommer att bli en stor "puckel" där och då. Men även brexit som sådant kommer att påverka vårt arbete. Vi har ett land som i dag ingår i tullunionen men som kommer att stå utanför, vilket innebär att företag måste tullhantera sina varor. 

Hör mer om brexit och dess konsekvenser i veckans Ekonomiekot Extra från London. Programmet finns som podd redan fredag eftermiddag och sänds i P1 på lördag klockan 11.40.