Färre personkryssades in i värmländska val

5:26 min

Personvalet fick mindre betydelse än tidigare i årets värmländska kommunval. Bara fem personer som inte stod på valbar plats tog sig in via personkryssen i något av länets kommunfullmäktigen, mindre än hälften så många som i förra valet.

En av kommunkandidaterna som kryssade sig in är 26-åriga centerpartisten Elsa Badh i Eda.

– Jag blev väldigt chockad, det var väldigt roligt. Jag hade absolut inte förväntat mig det, för jag var nummer nio på listan och ganska ny, och så blev jag uppröstad som andra namn i Centerpartiet. Det var oväntat, men roligt, säger Elsa Badh till P4 Värmland.

76 personer kryssade Elsa Badh i kommunvalet i Eda, vilket innebar knappt nio procent av Centerns röster - klart över femprocentsgränsen som gäller för personvalet. Därmed tar Elsa Badh ett av partiets sju mandat i fullmäktige.

Det finns förstås en lång rad politiker som fick många personkryss, men som stod så högt på valsedlarna att de hade fått plats ändå.

Men bedriften att stå utanför valbar plats och få tillräckligt många kryss, alltså att ta sig in i fullmäktige enbart tack vare personkryssen, lyckades bara fem kandidater i länet med.

Utöver Elsa Badh är det kristdemokraten Jonas Ås i Årjäng, sjukvårdspartisten Marianne Utterdahl i Säffle och sverigedemokraterna Mikael Edvardsson och Roland Jonsson i Hagfors respektive Torsby.

Roland Jonsson stod inte ens med på Sverigedemokraternas valsedel i Torsby, men anmälde samtycke till kandidatur hos länsstyrelsen. Han fick 57 kryss, vilket räckte precis till att klara femprocentsgränsen och ta ett av partiets fem mandat.

– Jättetrevligt att folk har lite förtroende för mig och röstade på mig. Sverigedemokraternas lista var ju öppen, så det är upp till vem som helst att kandidera. Jag kommer att driva det jag är intresserad av på lokal nivå, säger Roland Jonsson.

Satsade du på någon personkampanj?

– Jag satte in en annons i Torsbybladet, det är väl vad jag har gjort som personkampanj.

Att fem personer tog sig in i länets kommunfullmäktigen enbart tack vare personkryssen i år kan jämföras med att elva personer gjorde det 2014 och tolv 2010, enligt P4 Värmlands genomgång av tidigare valresultat.

2014 tog sig dessutom sju personer in i landstingsfullmäktige helt tack vare personkryssen, i år lyckades inte en enda av dem som stod utanför valbar plats med det.

En orsak till den förändringen kan vara att man tidigare hade fem valkretsar i det värmländska landstingsvalet, men nu har slagit ihop dem till en enda valkrets. Det gör att det krävs fler röster för en kandidat att klara gränsen på fem procent av sitt partis röster i valkretsen.