Svensk metal väcker debatt i Latinamerika

2:06 min

Metalbandet Marduk beskrivs som satanistiskt och blasfemiskt i flera latinamerikanska länder och politiker där försöker stoppa deras konserter.

”Idag har jag chansen att förhindra att Guatemala blir ett Sodom och Gomorra”, sa ledamoten Marcos Fernando Yax Guinea när den guatemalanska kongressen i förra veckan diskuterade om det svenska black-metalbandet Marduk ska släppas in i Guatemala eller inte.

Bandet är bokat för en konsert i Guatemala city den 11 oktober – en av omkring 15 spelkvällar under deras pågående turné i Latinamerika. Men bara 13 kongressledamöter röstade för att tillåta Marduk i Guatemala medan 87 röstade emot. Nu väntar ett beslut från landets migrationsmyndighet.

Liknande tongångar hörs i bland annat El Salvador, Mexiko och Colombia, där Marduk har inplanerade spelningar och deras texter om satanism och död är kontroversiella. 
 
Den konservative Bogotá-politikern och pastorn Marco Fidel Ramírez kallar Marduk för ett "äckligt, satanistiskt, korrupt och blasfemiskt rockband från Sverige”, och har startat ett Twitterupprop för att stoppa dem i Colombia. Och deras spelning i Bogotá som skulle hållas på fredag ställdes nyligen in – eftersom konsertlokalen tvingats stänga tillfälligt för att inte ha uppfyllt vissa lagkrav för verksamheten. Men på onsdag ska Marduk uppträda i Pasto i västra Colombia och den spelningen har inte stoppats.

Även i Sverige har Marduk mötts av avståndstagande. I våras avslöjade tidningen ETC att två av bandmedlemmarna hade beställt nazistisk propaganda från NMR. Det gjorde att en konsert på Fryshuset i Stockholm ställdes in. I ett svar på sin Facebooksida nekade Marduk till nazistkopplingarna, och skrev att deras texter "handlar om religion och historia – inget annat".