
Dopning är allas ensak - närstående utsatt grupp
Det finns en manlighetsnorm att man ska vara stor och stark och därför kanske män som tränar inte ser att dopning och våld hänger ihop. Det säger Elin som jobbar som personlig tränare.
– Det är ganska förskönat det här med steroider och det pratas nästan ingenting alls om det, säger Sara Malm som jobbar på gym i Härnösand.
Tillsammans med Elin Söderström som är personlig tränare i Kramfors och Malin Frykman som jobbar med friskvård för personalen inom Region Västernorrland går hon utbildning om dopning och om riskerna med dopning.
Dopning är ingens ensak utan har mer och mer börjat ses som ett samhällsproblem. Den som missbrukar drabbas av misstänksamhet, svartsjuka och aggressioner. Det drabbar närstående i hög grad, säger Elin. Därför skulle hon anmäla till polisen om de misstänkte att någon använder dopningspreparat.
– Det gäller att man har öronen öppna och vågar berätta.
Det är inte bara stora muskulösa kroppsbyggare som tävlar som dopar sig utan det finns mycket dopning även bland vanliga motionärer och det är ofta svårare att upptäcka.
– Män ser det som mera normalt med dopning, de normaliserar det och säger att det är ingen fara och att bara ett fåtal får problem. De behöver lära sig mer om vad som kan hända.