Akutboende för hemlösa läggs ner

Stockholm stad har valt att stänga Hammarbybackens planeringshem, ett akutboende för hemlösa. Ett beslut som de nu får kritik för.

Stockholm stad stängde under förra veckan Hammarbybackens planeringshem, ett akutboende för hemlösa med 32 platser. De har också beslutat att lägga ner Ankarets boende och Årsta akutboende. Årsta akutboende kommer att återupprättas i Aspudden,  uppger socialtjänsten. 

Juha Räti bodde på Hammarbybackens planeringshem och tror att nedläggningarna kommer leda till att flera personer kommer frysa ihjäl i den kommande vinterkylan.

– Det här kommer leda till en katastrof för hemlösa i Stockholm. Människor kommer att dö, säger Juha Räti.

Stockholm stad förfogar över drygt 1 000 boendeplatser med olika omfattning av stöd för hemlösa. Totalt försvinner 61 boendeplatser i samband med nedläggningarna av Ankaret och Hammarbybackens akutboende. 

Jenny Swärd på Socialtjänsten menar att man kommer kunna tillhandahålla nattlogi för samtliga hemlösa personer i Stockholm trots nedläggningen.

– Vi har en tak över huvudet-garanti som går ut på att alla hemlösa i Stockholm lovas boende. Det ser vi till att hålla, säger Jenny Swärd. 

Susanne, som egentligen heter något annat, jobbar på en organisation som hjälper hemlösa i Stockholm. Hon är starkt kritisk mot Stockholms stads beslut och menar att tak över huvudet-garantin inte fungerar i praktiken.

– Tak över huvudet-garantin gäller bara personer som är skrivna i Stockholm och har ett personnummer vilket flera hemlösa saknar, säger Susanne.