Jönköping

Claes hade obotlig cancer – räddades av Nobelmedicinen

3:01 min

Claes Hernegård fick beskedet att hans cancer var obotlig. En månad senare fick han chansen att testa den nu Nobelprisade medicinen som räddade hans liv.

På måndagen kom beskedet att årets nobelpristagare i medicin ska tilldelas James P Allison och Tasuku Honjo. Deras forskning handlar om reglering av immunsystemet, närmare bestämt hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

– En utav de mest fantastiska saker jag varit med om. Detta är i sin linda nu men det kommer explodera och rädda många liv, säger jönköpingsbon Claes Hernegård. 2013 fick han veta att han hade hudcancer. I flera år kämpade han mot sjukdomen men 2016 fick han veta att det inte gick att göra mer, hoppet var ute för honom, men inte slut.

En månad senare fick Claes chansen att delta i en forskningsstudie med den typ av medicin som James P Allison och Tasuku Honjo forskade på. Två och ett halvt år har gått och han har tagit över 80 doser av medicinen. Och nu är Claes friskförklarad, eller symtomfri som han själv säger.

– Min läkare trodde att jag var kompatibel för den här medicinen och det var från början för att förlänga livet. Det var nog sista chansen, men se hur det kan gå! Det är helt fantastiskt, säger Claes Hernegård.