Uppfinningen bakom vårt bärbara liv kan få kemipriset

2:02 min

Idag får vi veta vilken upptäckt som får årets Nobelpris i kemi. Vetenskapsradions Katarina Sundberg tror på en vardagsnära uppfinning.

De finns runt omkring oss nästan hela tiden, kanske utan att vi tänker på det. I mobiltelefonen, den bärbara datorn och i de moderna elbilarna.

Det handlar om litiumjonbatteriet. Det går att få litet och lätt, det är uppladdningsbart och det kan lagra mer energi än andra uppladdningsbara batterier.

Litiumjonen är nämligen väldigt liten. Den har plats tre i periodiska systemet. Den är också reaktiv vilket gör att spänningsskillnaden mellan plus- och minuspol blir större med litium än med andra konventionella batterier.

De som tror på uppfinningen av litiumbatteriet som nobelpris säger att det är en förutsättning för vår portabla värld, och att det har förutsättningar att på sikt minska vårt koldioxidavtryck.  Det senare handlar om att möjliggöra storskalig lagring av till exempel solenergi, och utveckla billigare elbilar.

Ska den här vardagsnära uppfinningen någonsin få nobelpriset kanske det börjar bli dags. John Goodenough, som fick idén med litiumbatterier att fungera, börjar bli till åren. Han är 96 år och fortfarande aktiv forskare.

Blir det inte batterierna kanske det kan bli solceller av perovskit. Perovskit är supermineralen som kan hjälpa oss att göra mer grön energi genom att möjliggöra både billigare och mer effektiva solpaneler.