Folkmusiken får egen Grammiskategori

1:30 min

I över tio år har folkmusiken inte haft en egen kategori på Grammisgalan. Men nästa år blir det ändring på det.

Det senaste decenniet har folkmusiken delat kategori först med "visa" och under de senaste två åren med "singer-songwriters".

Under årets gala lös dock folkmusiken med sin frånvaro då bara singer songwriters nominerades, vilket möttes av kritik, men nu får alltså folkmusiken en alldeles egen kategori när galan äger rum den 7 februari.

– Vi försöker ju varje år, inför och under arbetet med Grammis att justera kategorierna så att det ska passa hur marknaden ser ut. De genrer som används där det spelas in mycket musik försöker vi anpassa oss och se till att det finns kategorier, säger chefen för arrangören bakom Grammisgalan musikbolagens organisation Ifpi, Ludvig Werner och fortsätter:

– Det vi märkte förra året var ju att vi hade mycket ansökningar och anmälningar till Grammis från folkmusikvärlden men när vi hade den blandning på kategorier som var folkmusik och singer-songwriter gick de renodlade folkmusikskivorna inte vidare till slutomgången. Det vill säga de blev inte de sista fem nominerade. Det ville vi förändra.

– Vi tycker att folkmusiken är stor, den är livskraftig och därför tyckte vi att då gör vi så att folkmusiken återigen får ett helt eget pris, en helt egen kategori till Grammis 19.