Programtips P1

24 oktober ”Resan till Rom” av Åke Hodell i uppläsning av Helge Skoog.

Radioföljetongen 11:35 & 19:35

Resan till Rom, av Åke Hodell, är egentligen ett ofullbordat utkast, där författaren Åke Hodell i dagboksform skildrar en resa han företar tillsammans med poeten Gunnar Ekelöf 1953

Hodell har fått resan betald av Ekelöf, som ett slags privat stipendium till en bildningsresa. Men det visar sig snart att Ekelöfs hustru gärna ser att Hodell också håller ett öga på reskamratens alkoholkonsumtion.

Åke Hodell var under fyrtitalet engagerad i Helsingborgs friluftsteater och skrev också manus till filmen Rännstensungar. Efter att ha utbildat sig till stridsflygare var Hodell med om ett flyghaveri som sånär kostade honom livet. Under en långvarig konvalesens kom han i kontakt med poesi och blev under de kommande decennierna känd som något av provokatör och enfant terrible på den svenska lyrikscenen, med experiment i konkret poesi och performance art. Under sina senare år var Hodell främst verksam som radiodramatiker.

Skådespelaren Helge Skoog, född 1938, var efter utbildningen på Dramatens elevskola under några år på 60-talet skådespelare på Dramaten och därefter på Stockholms Stadsteater, där han 1989 var med och grundade Klara Soppteater. Han har medverkat i stort antal roller för scen, film och inte minst TV, där han bl.a. framträtt som privatdetetkiv Ture Sventon och medverkat i underhållningsprogram som Teatersport och Parlamentet. I Sveriges Radio hörs han som notarius publicus i programmet På minuten.

Bild: Helge Skoog. Foto Mikael Grönberg, SR