Dålig koll på digital brevlåda kan kosta dig pengar

1:54 min

40 miljoner i påminnelseavgifter och tilläggsavgift för de som har dålig koll på sin digitala brevlåda.

Transportstyrelsen började den första januari i år att skicka digitala fakturor för trängselskatt och broavgift till de som har en digital brevlåda. Direkt efter ökade antalet personer som missade betala avgifterna i tid.

– Vi har sett en ökning av antalet tilläggsavgifter i början på året som kan hänga samman med det nya aviseringssättet, säger Mattias Carleson på Transportstyrelsen.

Att betala avgiften försent kan bli en dyr historia. Exempelvis en trängselskatteavgift på 30 kronor blir 530 kronor om du betalar det ett par dagar försent.
Under första halvåret i år begärde Transportstyrelsen in 183 miljoner i straffavgifter, det är en ökning med 40 miljoner jämfört med samma period förra året. En ökning som till stor del beror på att folks ovana med digitala inbetalningsavier.

--Har man anslutit sig till en digital brevlåda så har man ett ansvar att vittja den precis som en vanlig fysisk brevlåda, menar Mattias Carleson.

Heléne Lilja, kommunikationschef på Intresseorganisationen Motormännen säger att ansvaret ligger på Transportstyrelsen att informera bilisterna bättre om det nya aviseringssättet.

– Kommunikationen från Transportstyrelsen har brustit totalt när man gick över till att avisera via digital brevlåda och vid det här laget borde man tagit krafttag och sett till att informationen når ut, menar Heléne Lilja på Motormännen.