Omfattande Allrautredning även efter åtalsbesluten

1:32 min

Även nu efter åtalsbeslutet i måndags mot fyra personer kring fondbolaget Allra, fortsätter en annan del av utredningsarbetet.

I den delen är bland annat två personer häktade i sin frånvaro, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

– Den ene av dem vet jag befinner sig i Dubai, och där pågår en utlämningsprocess där jag har begärt att han ska utlämnas till Sverige för att kunna fortsätta förundersökningen vad gäller honom.

– Den andra personen, som också är häktad i sin frånvaro, befinner sig möjligen i Turkiet och har i vart fall befunnit sig i Turkiet. Han är fortfarande utevarohäktad och är internationellt efterlyst. Ingen av de personerna har gått att hålla förhör med, säger Thomas Hertz.

Det mycket omfattande utredningsarbetet kring fondbolaget Allra fortsätter alltså även nu efter att fyra personer åtalades i måndags, däribland bolagets vd Alexander Ernstberger.

Enligt åklagaren har gärningsmännen tagit ut ett överpris på 170 miljoner kronor i samband med värdepappershandel med bolaget Oak Capital.

Pengar som enligt åklagaren är att betrakta bland annat som muta som de misstänkta senare delat upp mellan sig.

Den eftersökta i Dubai har enligt Thomas Hertz hanterat penningströmmarna kring mutan. Den andra eftersökta, som alltså inte heller gått att förhöra men som också förnekar brott, är misstänkt för trolöshet mot huvudman.

Och på frågan var han befinner sig svarar mannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.

– Jag kan inte gå in på något sådant.

Vet du var han är?

– Jag kan inte svara på det heller.

Har han givit vid handen att han är beredd att komma till förhör som åklagaren vill?

– Jag tror att när väl åklagaren har fått en bättre bild av hur själva situationen är så är vår förhoppning att misstankarna kommer att läggas ner. Det blir då inte nödvändigt med något förhör.

Men den hanteringen går ju snabbare ifall att din klient ställer upp på förhör?

– Ja, det kan man ju säga. Samtidigt att vara frihetsberövad i Sverige där det är väldigt långa häktningsperioder, och vi menar det är bättre att åklagaren själv får den här insikten och skaffar sig ett bättre utredningsläge.