Ulf Kristersson får uppdraget att bilda regering

2:54 min

Efter dagens talmansrundor får Ulf Kristersson (M) i uppdrag av talmannen Andreas Norlén att försöka bilda en regering. Enligt Kristersson är målet att bilda en Alliansregering, och för att lyckas med det kommer han söka samtal med Socialdemokraterna.

Alla riksdagspartiernas ledare mötte under dagen talmannen Andreas Norlén för att ge sin syn på regeringsbildningen.

I slutet av dagen offentliggjorde Andreas Norlén att han gett Ulf Kristersson uppdrag att försöka sondera möjligheterna att bilda en regering – ett inte oväntat beslut med tanke på att den andra tydliga kandidaten, Stefan Löfven, röstat bort från statsministerposten.

Talmannen noterade att om nuvarande låsningar håller i sig går det inte att bilda regering. Därför krävs att partierna börjar röra på sig.

– Det har varit för många nej, för många ultimatum och för många låsningar i den här processen. Nu vill jag och, tror jag, svenska folket se fler ja, mer pragmatism och fler öppningar, säger Andreas Norlén.

Andreas Norlén berättade också att han inte kommer kräva att den som bildar regering ska kunna visa hur en budget ska gå igenom riksdagen, utan att han förutsätter att det är en naturlig del av samtalen för en regeringsbildning. Dessutom får Ulf Kristersson ett öppet mandat, han får alltså inte i uppdrag att specifikt försöka bilda en Alliansregering, utan vilken regering som helst som kan tänkas få tillräckligt stöd i riksdagen.

Ulf Kristersson (M) fick under sin presskonferens flera frågor om vad det kunde innebära. Han höll fast vid sin tidigare linje, att hans mål är att bilda en Alliansregering, och att han kommer göra "allt som är lagligt och lämpligt" för att klara det.

– Jag kommer i första hand samtala med Alliansen förstås, jag kommer också prata med Socialdemokraternas partiledare om vad vi gemensamt kan göra för att ta det här läget framåt, säger Ulf Kristersson.

Eftersom Stefan Löfven varit mycket tydlig med att Socialdemokraterna inte kommer stötta en Alliansregering restes snabbt frågan om möjligheten att bilda en enpartiregering med Moderaterna, eller tillsammans med Kristdemokraterna. En sådan regering skulle ha förutsättningar att få stöd av Sverigedemokraterna.

Däremot är frågan hur en sådan regering skulle tas emot av Liberalerna och Centerpartiet, vars partiledare tidigare under dagen inte ville ge svar på den frågan med hänvisning till att den ännu inte var aktuell. Samma svar gav Ulf Kristersson, som upprepade att hans mål just nu är att bilda en Alliansregering.