Moderaternas partiledare ska försöka bilda en regering

2:18 min

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska försöka bilda en regering. Det är riksdagens talman som har sagt åt honom att försöka. Nu har Ulf Kristersson två veckor på sig.

Talmannen Andreas Norlén leder diskussionen mellan partiledarna när regeringen ska bildas. Talmannen har haft möten med alla partiledarna idag igen. Han träffade dem första gången förra veckan. De har fått förklara hur de vill att Sverige ska styras. De har berättat vilka partier de vill ha i regeringen, och vem de vill ha som statsminister.

De flesta partierna tyckte att Ulf Kristersson ska försöka. Han har nu två veckor på sig att bilda en regering. Han måste berätta för talmannen hur det går under tiden.

Ulf Kristersson har sagt att Moderaterna vill bilda en regering med de andra partierna i Alliansen. Det är Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men de har inte hälften av platserna i riksdagen tillsammans. Så de måste antagligen få stöd från andra partier också. Det är detta som Ulf Kristersson måste lösa nu.

Om Ulf Kristersson lyckas presentera en regering, så kan talmannen föreslå honom som ny statsminister. Då får riksdagen rösta om Ulf Kristersson. Om riksdagen röstar nej, så får talmannen lämna ett nytt förslag. Riksdagen kan rösta högst fyra gånger.