Niklas Folkegårds krönikor

Kallvattenturismen i Ängskär

2:50 min

I förra veckan rapporterade P4 Gävleborg att Tierps Kommun försöker locka till sig båtturister från regionen. Det finns ingen annan anledning att turista i Tierps Kommun, och nån måste man ju kunna locka hit.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Tierp har försökt. De provade att locka med motorsport men det blev för högljutt. Paintball blev för kladdigt. De provade att anlägga en bowlinghall, men tack vare en ovanligt hal bana och små hål i kloten började turister försvinna.

De finns

Den här gången måste det lyckas, resonerar Tierps turistnäring. Rent statistiskt kan man inte ha fel så många gånger i rad, och folk som är så optimistiska att de båtturistar i oktober måste vara en lämplig måltavla. Om de ens finns, tänkte jag. Men det gjorde de. Kallvattenturister av alla slag vallfärdar plötsligt hit till Ängskär, strax norr om kärnkraftverket i Forsmark. Kanske har de ätit för mycket Östersjöfisk. Kanske har de strukit på bottenfärg med händerna. Nånting har hänt de här människorna och nu älskar de kallvatten, och Ängskär gör allt för att locka till sig kallvattenturisterna.

Taube i träden

Naturligtvis finns ett kallbad, men inte med nån irriterande bastu i närheten. Ängskär är istället fullt av fläktar som blåser kalluft från alla håll. Det är bara kallt vatten i kranarna, och det finns en ismaskin för den som inte kan få nog. För att ändå ge känslan av att sjösäsongen fortfarande är aktiv så sitter högtalare i vartenda träd som spelar Evert Taube och andra svenska visor med sjötema. Uteserveringarna kör för fullt, de har inte ens infravärme. I ett hörn sitter en gråtande, stelfrusen trubadur och ber att få bli löst från sitt kontrakt. Utsikten mot havet är fantastisk. Tanken var att Ängskär skulle ordna fantastisk utsikt även inåt land, men det gick inte att få tag på nåt som är tillräckligt stort för att täcka den befintliga utsikten.

Tre friåk

Istället lockar Ängskär med gratis parkering och halva priset på isglass för den som badar tillräckligt länge. Snart kommer de att anlägga en vattenrutschkana och den som har både skepparkrans och skepparmössa kommer få tre friåk. Utan vatten är det svårt att kallvattenturista, och till kallbadet i Ängskär har de importerat smältvatten från Norra Ishavet. Vattnet är blåare, blötare och framför allt kallare än någon annanstans i närheten.

Fristad

Egentligen hade inte Ängskär behövt anstränga sig så mycket. Ingen annan kommun vill veta av kallvattenturisterna, så det hade räckt med en Välkommen-skylt. Nu rustar Ängskär för årets julbord. Det blir bara kallskuret och fryst lutfisk.