Befarat valfusk i irakiska Kurdistan

2:17 min

KDP vinner valet i irakiska Kurdistan. Men hur valet gått till får redan kritik. Tidigare miljöpartistiska riksdagsledamoten Annika Lillemets är på plats som valobservatör och hon befarar omfattande fusk.

– Vi har själva sett hur valfunktionärer har hotats, säger hon.

Enligt den KDP-trogna nyhetsbyrån Rudaw så blir Kurdistan Democratic Party, KDP, alltså största parti i valet i irakiska Kurdistan. Det betyder att Nechirvan Barzani får sitta kvar som statsminister. Valet hölls i söndags och hittills är bara drygt 90 procent av rösterna är räknade, men om inget oförutsett händer så får KDP strax över 45 procent.

– Vi har talat med ungdomar som säger att det inte är någon ide att gå och rösta för att det blir samma partier vid makten i alla fall. Det är väldigt farligt för en demokrati, säger tidigare miljöpartistiska riksdagsledamoten Annika Lillemets som är på plats som valobservatör.

På andra plats ser PUK ut att komma med drygt 20 procent av rösterna och på tredje plats kommer det tidigare näst största partiet Gorran, som i årets val får nästan 12 procent.

Men enligt den grupp internationella valobservatörer som varit på plats, där Annika Lillemets ingår, så verkar det som att det har förekommit omfattande valfusk, något som även delvis bekräftas av landets valmyndighet. Dessutom har valdeltagandet varit mycket lågt, bara cirka 58 procent har röstat.

– Det här kan inte betraktas som ett legitimt val i demokratisk mening med tanke på vad som har hänt här. Grundproblemet, något som har möjliggjorts av regeringspartierna, är att röstlängderna innehåller en rad påhittade namn, dubbla man och namn på avlidna, säger hon och fortsätter:

– Vi har själva sett hur valfunktionärer har hotats och hur unga män trängt sig in i vallokaler där de inte varit röstberättigade och så vidare.