Furtenbach: Öppnar för att Kristersson bildar regering med KD - kan splittra Alliansen

2:10 min

Ulf Kristersson (M) får i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda en regering som tolereras av riksdagen. Det beskedet gav talmannen Andreas Norlén efter att ha träffat samtliga partiledare för en andra gång i regeringsfrågan.

Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach menar att Stefan Löfven hade varit en mindre sannolikt val.

– Partierna har satt press på talmannen att ge någon ett sånt här sonderingsuppdrag och det beror på att de tycker att det här måste gå framåt.

– Stefan Löfven var ju mindre sannolik eftersom han precis röstats ned av en majoritet i riksdagen.

Att talmannen Andreas Norlén gav uppdraget till Ulf Kristersson öppnar för att han, antingen kan bilda en moderat enpartiregering, eller att han väljer att försöka bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna menar Fredrik Furtenbach. 

– Priset för en sådan regering är högt, de skulle bli väldigt beroende av Sverigedemokraterna eftersom det sannolikt kräver att SD röstar för en sån regerings budget och inte bara släpper fram den.

– Detta kan splittra Alliansen, kanske för evigt eller för en lång tid.  

Ulf Kristersson (M) får två veckor på sig att sondera och ska efter en vecka stämma av läget med talmannen.

– Om alla står fast i sina intagna positioner kommer vi aldrig att få en regering. Men så kommer det inte att bli, sa Ulf Kristersson (M) på en pressträff. Han kommer att samtala med allianspartierna samt Socialdemokraternas partiledare.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven meddelar i en skriftlig kommentar att "De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Det finns då en logik i att Kristersson får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut".

– Det ser mörkt ut att bilda en alliansregering, eftersom Socialdemokraterna upprepar att de inte vill vara ett stödparti. Deras mål är att splittra alliansen så att de kan regera ihop med kanske Centerpartiet och Liberalerna, säger Fredrik Furtenbach.

– Liknande sätt är det med Sverigedemokraterna. De skulle föredra en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, fortsätter han.